Klimaat vraagt om ethische keuzes
Klimaat ging voor mij het meest leven toen ik in Zwitserland de bordjes zag met jaartallen die het terugtrekken van de gletsjer weergaven. Vanaf begin 1900 is de Morteratsch gletsjer maar liefst 2 km korter geworden, en het tempo van terug trekken is nu zelfs 30 meter per jaar. Indrukwekkend! Tegelijkertijd neemt de zeespiegel toe en lopen er kleine eilanden in de Stille Oceaan onder water. De mensen die moeten verhuizen worden wel klimaatvluchtelingen genoemd. Het zal je maar overkomen.
Klimaat is een hot item. Er is sprake van klimaatverandering. Het wordt geleidelijk warmer en er zijn meer extreme weersituaties. De poolkappen en de gletsjers blijven smelten, je kunt het zelf zien. Meer nog is er discussie over de oorzaak van deze klimaatverandering. Er zijn veel aanwijzingen dat de mens via de uitstoot van CO2 de belangrijkste oorzaak is. Maar je kunt het niet bewijzen. Het is ondertussen wel zo dat door klimaatverandering de zeespiegel stijgt, eilanden onder water lopen, de Eskimo’s hun levenswijze verliezen, elders water schaarser wordt door smeltende gletsjers, etc. Er zijn vele studies die aantonen dat de armen het eerst getroffen zullen worden door de gevolgen van klimaat verandering.
Het boekje “the ethics of climate change” geeft aan dat het een ethisch standpunt zou moeten zijn om alles te doen wat mogelijk is om klimaatverandering te voorkomen. Dat is een verantwoordelijkheid van de rijke landen, maar ook van iedereen persoonlijk in westerse landen, omdat zij immers een duurzame vorm van energie kunnen kiezen. Minder energiegebruik en meer duurzame energiebronnen hebben aantoonbaar effect en is goed mogelijk. De rijke landen zijn verantwoordelijk voor 75% van de CO2 uitstoot maar hebben voldoende middelen om de gevolgen er van op te vangen, anders dan de arme landen. Het is onethisch om de keus voor duurzame energie niet te maken, omdat het anderen schaadt. Een dergelijk standpunt past ook goed bij de christelijke principes van rechtvaardigheid en vrede.
The ethics of climate change. James Garvey, 2008. Continuum